Taş gibi nefis bir yoğurt yapmaya ne dersiniz? İlk defa yapacakları uyaralım; tarif uzun gibi görünüyor ama bir kez denediğinizde, aslında son derece kolay olduğunu göreceksiniz. Tarifimizi adım adım dikkatle uygulayarak evde sağlıklı ve lezzetli yoğurt yapmanın keyfini yaşayın!
1- Sütün üzerinde ayrışan yağ tabakasının tencereye boşaltılmadan şişesinde çalkalanarak süte yediriniz, tencereye alındıysa sütü ısıtmadan kaşıkla yağ kitlesini tencerenin kenarlarında ezdirerek süte yedirilmesi gerekiyor burada kritik nokta yağ tabakasının sütü ısıtmadan soğuk halde süte yedirilmesidir. Bu yöntem yağ tabakasının sade yağa dönüşmesi minimum düzeye indirir ve yoğurt kaymağınız daha yumuşak ve kalın olur.
2- Tencereye sütü dökmeden içini su ile çalkalayın. Bu işlem sütün dibinin tutmaması için önemli. Ardından orta ateşte üzeri köpük köpük olana kadar karıştırıp yaklaşık 90-95°C’ye ısıtın (Derece kullanımı önemlidir.)
3- Süt köpük köpük olmaya başladığında, durmayacak şekilde altını kısın. Temiz bir kaşık yardımıyla yaklaşık 5 dakika boyunca köpük köpük olan sütü havalandırarak ısıtmaya devam edin.
4- Isıtma işlemi bittikten sonra yoğurt mayalayacağınız cam, toprak ya da seramik kabı temiz bir mutfak örtüsünün orta kısmına alın. Isınan sütü kaba boşaltın ve mayalama sıcaklığına (47-48°C) kadar soğumasını bekleyin.
5- Mayalama sıcaklığı 47-48°C olmalıdır. Biz sıcaklığı derece ile ölçmenizi tavsiye ederiz. 3 litre Jersey sütümüz için maya miktarı en az 3 yemek kaşığı (120-150g) olmalıdır. (Diğer sütlerde bu miktar değişebilmektedir.) Mayalık için kullanılacak yoğurt kaymaklı ise kaymağını sıyırarak alttaki yoğurt kısmından alınız. Mayalamada yoğurt kaymağı kullanmamalısınız.
6- Mayalama için kullanacağınız yoğurdu, küçük bir kasede maya olmayı bekleyen az miktarda ılık süte karıştırdıktan sonra yoğurdu mayalayacağınız kabın ortasından süte ekleyip kaşık yardımıyla karıştırın. Mayalanan sütün sıcaklığını koruması için alt kısmında kalan örtüyle çevresini ve üzerini kapatın.
(Daha yoğun kaymaklı bir yoğurt yapmak istiyorsanız kaptan sütü alırken ve mayayı karıştırırken kaymağı bozmamaya, kaymağı orta kısmından delerek yavaşça ilave etmeye dikkat edin.)
7- Mayalanma süresi esnasında yoğurdunuzu 45°C’nin altına düşmeyecek şekilde, çalkalanmadan sabit kalmasına özen gösterin.
8- Mayaladığımız süt yaklaşık 4 ile 7 saat arasında yoğurt olacaktır. Bu süre zarfına inkübasyon süresi denir. Yoğurdu daha ekşi yada daha tatlı sevenler süreyi daha uzun yada daha düşük tutabilirler. İnkübasyon sonrasında yoğurdunuzun üzerini açın. Yoğurdu ağzı açık bir şekilde 10 dakika havalandırdıktan sonra kapatarak +4°C’de buzdolabına koyun. Yoğurt yapısının bozulmaması için çok fazla hareket ettirmemeye dikkat edin.
9- Yoğurdu en az 24 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
*(Sütü 92°’ye ısıtmaktaki amaç yoğurdun kıvamını ve lezzetini arttırmaktır.)
Âfiyet olsun.